Nem ritka eset, hogy egy sikeres vállalkozó túl sikeres lesz. Ennek oka, hogy ha valami nagyon jó piaci szegmenset találtunk, akkor, ahogy növekedünk, egyszer csak elérjük a piacunk határait. Az egész országban, mindenki, akinek léggömbhámozó gép kell, az mind a mi léggömbhámozónkkal hámozza a léggömböket. Ilyenkor hiába van profitunk és úszunk a marketing költségvetésben, bármennyit is költhetünk reklámra, akkor sem fogunk többet eladni.

A legtöbb vállalkozó növekedés orientált ember, és ezért nagyon el tudnak keseredni azok a mázlisták, akik ide eljutottak. És ilyenkor szoktam megkérdezni: Miért nem próbálja eladni külföldön?

Nagyon gyakran erre a kérdésre úgy néznek rám, mint ha azt kérdezném: Miért nem próbál a vízen járni? Pedig ez a kérdés nem olyan eszement.

Először is néhány tény:

  • Magyarország kis ország.  9,7 milliós lélekszámmal a Föld teljes lakosságának 0,124%-át adjuk. Azaz minden 806 emberből csak egy magyar.
  • Magyarország a vásárlóerőben, amit az egy főre eső GDP-ben mérhetünk leginkább, a mi 16.184$/fő összegével a Föld országai közül az 56. helyen állunk, közvetlen ilyen hírességek után, mint Barbados, Saint Kitts és Nevis, Antigua és Barbuda, Uruguay, Seychelle-szigetek, Trinidad és Tobago valamint Palau.
  • Viszont elég eszesek vagyunk, és  jók vagyunk a versenyben. Például az online marketing Magyarországon kifejezetten fejlett (hasonlóan a csehekhez és lengyelekhez) és itt toronymagasan keményebbek vagyunk, mint a német piacon.
  • A fő marketing eszközök minden országban nagyjából ugyan úgy működnek. Ugyan úgy hirdethetünk majdnem mindenütt, mint nálunk.  Megy a Facebook, a Google Ads, az Instagram és mennek marketing emailek. A kivétel talán Kína, India és Oroszország.

Egy piac nagyságát gyakran úgy mérik, hogy az ország GDP-jét veszik arányosítási alapul, azaz a lélekszámot beszorozzuk az egy főre eső GDP-vel. Itt látszik igazán a külföldi piacok mérete. Hogy vágjunk rögtön a lecsóba, az USA GDP-je 134-szer akkora, mint Magyarországé. Magyarul, aki ott ad el, az 134-szer annyit tud eladni. (Valóságban még ennél is sokkal többet, mert angolul az USA-n kívül is nagyon sokan tudnak.)

De nézzük a német piacot. Itt gyakran összevonják Németországot, Ausztriát és Svájcot, hiszen mindenütt lehet németül kommunikálni. A három együtt 29-szerese GDP-vel rendelkezik, mint Magyarország.

Összefoglalva: azért érdemes elgondolkozni, hogy külföldön is eladjunk, mert a piac sokkal-sokkal nagyobb, mint Magyarországon. Ugyanakkor nem kell feltalálni a meleg vizet: nagyjából ugyan azok a marketing eszközök jól működnek más országokban is.